Merhaba 2019

Merak etmeyin bu yazı gecikmiş bir yeni yıl kutlaması değil. Yeni yılın ilk ayını bitirdik sayılır. Nasıl geçti ilk ay? Harika dileklerle girmiştik. Listeler hazırlamıştık.

Nasıl gidiyor? Tek tek yapıldı işareti atıyor muyuz? Mesela düzenli spora başladık mı? Daha az öfkeleniyor muyuz? Kilo verdik mi?

Daha çok zaman ayırıyor muyuz kendimize, sevdiklerimize?

Çabuk bitti o heyecan değil mi? Bir çok söz gerçekleşmeden rafa kalktı. Yıl sonunda tekrar indiriririz ve 2020 ye girerken bir daha sözler veririz. Kimse kusura bakmasın ama çoğunluk için durum bu.

Bir yılı daha koşturmaca ile bitirmeden önce ne yapmak gerek? Bizim için önemli ve anlamlı olanı yapmayı nasıl başarabileceğiz?

Bunun için size çok basit bir rehber hazırladım.

Hadi başlayalım.

Adım 1: Hayal edin

Hedefinize ulaştığınızı hayal edin. Örneğin kilo verdiğinizde ne olacak? Nasıl hissedeceksiniz?

Sevdiklerinize daha fazla vakit ayırmaya başladığınızda ne olacak?

Hayal edin. Detaylı bir şekilde hayal edin. Hayal etmek çok ama çok önemli. Her bir hedefiniz için bunu yapın. Hayal etmek zaten çok eğlenceli. Hadi bakalım

Adım 2: Sizin için önemini düşünün

Üzerine düşünülmemiş hiç bir hedef, hedef değildir. Düşünmediğiniz hedefler tıpkı bir robot gibi otomatik isteklerdir. Sizin için anlamı ne? Anlamının farkına varın. Kendinize bu soruyu sorup cevabını düşünmediğinizde yeni yıl temennisinden öteye geçmez. Mutlaka üzerine düşünün.

Her gün bir makale okumak mı istiyorsunuz? Peki neden?

Çünkü kendimi sevdiğim alanda geliştirmek istiyorum.

Peki neden?

Çünkü hayatım koşturmacasında kendime zaman ayırmayı unutuyorum.

Peki cevap neymiş. Kendime değer verdiğim için her gün bir makale okuyacağım. Ben değerliyim. Bunu farketmeden süreklilik çok ama çok zor. Çünkü her gün güneşli olmayacak. Bazı günler hava soğuk ve yağışlı olacak ya da aşırı sıcak. İşte bu gibi zamanlarda hatırlamanız gereken bu “Anlam” olacak. Neden bunu yapmak istiyorsun?

“Neden yola çıktın?”

Adım 3: Lokmalara bölün

Adım 4: Düzenli yapın

(Bu iki adımı beraber anlatacağım)

Düzenli meditasyon yapmak istiyorsunuz ve diyelimki hedefiniz her gün 30 dk meditasyon yapmak olsun

O zaman bunu lokmalara bölün. Hedefiniz 30 dk biraz zorlu bir hedef ise kendinize yapmadığınızda utanacağınız bir hedef koyun. Her gün yapmak, her gün adım atmak çok daha önemlidir. Mesela kendinize şöyle bir hedef koyun. Her gün 1 dk hedefi koyun. Küçük lokmalar halinde olsun. O mindere oturun ve 1 dk meditasyon yapın ama her gün yapın. Ne kadar yoğun olursanız olun o lokmayı yutabileceğiniz boyutta olsun. O boyutu siz biliyorsunuz.

Haftada 1 kere 30 dk yapıp diğer günler yapamamaktansa her gün 1 dk yapın. Emin olun çok daha fazla faydasını göreceksiniz.

Adım 5: Takdir edin

Bu adımları yaptığınız için kendinize teşekkür edin. Kendimizi düzenli olarak yetersiz görme ve yerme eğilimindeyiz. Bu sefer farklı bir şey yapın ve kendinizi takdir edin.

Evet şimdi 2019 hedeflerinizi raftan indirin ve şimdi başlayın. Çok daha kolay olacaktır.

Emre Peker

Scroll Up