İstek Varsa, Bir Yolu Vardır

Eğer istek varsa, bir yolu vardır. Einstein

Einstein’ın bu sözünü hatırlamak, her zaman kendimi iyi hissetmemi sağlamıştır. Bir yolu var ise umut var demektir. Umut var ise hala bir şeyler yapılabilir. O zaman kalkıp harekete geçebilirim. İhtimalin olduğunu hatırlamak çok değerlidir.

Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash

Hayatta bir çok şeyi gerçekleştirmek için en az bir yol vardır. Eğer en az bir yol olduğunu kabul ediyorsak denklemin ikinci tarafına geçebiliriz. Yani bu çabayı göstermek için isteğin var mı? İşte bu istek çok ama çok önemli. Çünkü bu istek test edilecek. Hem de defalarca.

Yolunda yürümek nasıldır biliyor musun? Gözlerinin bağlı olduğunu düşün. Geniş bir oyun alanına bıraktığını hayal et. Bu oyun alanında, çukurlar, tümsekler, duvarlar, kilitli kapılar, çıkmaz sokaklar var. Senin amacın ise bir uçtan girip diğer uçtan çıkmak. Kaç denemede pes edersin? Kaç kere yere düştükten sonra ayağa kalkabilirsin. İşte bu şekilde test edileceksin. Görmediğin bilmediğin engellerle. İmkansız gibi mi geliyor? Türkiye de 220.000 görme engelli vatandaş yaşıyor. Onlar her gün bu zorluklardan çok daha fazlasıyla başa çıkıyorlar. Hem de onların pes etme lüksleri yok. Demek ki bir yolu var. Demek ki başarılabiliyor. O zaman sen de başarabilirsin.

İşte burada ki en önemli soru sen ne kadar isteklisin?

Pes etmemek için inandığın yolda yürümek çok ama çok önemli. Bir şeye inanırsan ancak çabalarsın, düşersin ama kalkarsın. Motivasyonun düşer ama yine adım atarsın. Enerjin kalmaz ve sürünürsün ama yine de ilerlersin. Etrafındaki insanlar sana gülerler dalga geçerler sen yine de devam edersin.

İnanmak; devam etmenin anahtarıdır.

Üniversitede konservatuarda okuduğunu hayal et. Ses eğitimi alıyorsun ve bu eğitimin sonucunda ses sanatçısı olma hayalin var. Tabi yüz binlere hatta milyonlara sesini duyurmak istiyorsun. Etrafınızdaki bazı arkadaşların ise senin yeteneksiz olduğunu düşünüyor. Bununla da yetinmeyip, Facebook’ta bir grup kuruyorlar. Facebook grubunun adı “Adın Soyadın Alsa Ünlü Olamaz”. Ayrıca grup kapağında ise senin bir fotoğrafın var ve üzerinde “Yetenek? Hayır” yazıyor.

Ne hissedersin? Ne düşünürsün? Ve daha da önemlisi ne yaparsın?

Bunu hikayedeki kişi Stefani Germanatto yani tanıdığımız ismi ile Lady Gaga. Üniversite yıllarında arkadaşları O’na böyle bir zorbalık yapmışlar.

Merak edenler için bu da linki

Bu yeteneksiz kişi(!) bir yıl içinde Oscar, Grammy, BAFTA ve Golden Globe ödüllerini alan ilk ve tek kadın olarak bu yıl tarihe geçti.

Zamanın birinde sana yeteneksiz, başarısız, anlayışsız ve bunun gibi bir çok sıfat ile hitap edebilirler. Tüm bunlara rağmen senin kendine söylediklerin çok daha önemli. Ne yapmak istiyorsun? Sen isminin başına hangi sıfatı eklemek istiyorsun. İşte önemli olan bu. Tüm zorluklar karşısında sana devam etme gücünü tek bir şey verir. İnanmak. yaptığın şeye inanmak, yürümek istediğin yola inanmak. Ancak bu inancın var ise kalkıp devam edebilirsin.

Photo by Jungwoo Hong on Unsplash

Gerçek başarı, yaşadığın zorluklara karşı devam edebilmektir.

Yola çık, ilk adımı at, sonra zaten düşeceksin. Düştüğünde kalk neye takıldığına bak, gör, anla ve sonra adım atmaya devam et. Merak etme yine düşeceksin. Sadece her düşüşte kalkmak daha kolay olacak. Attığın her adımda daha çok öğrenecek ve düşe kalka daha az takılmaya başlayacaksın.

Motivasyona ihtiyaç duyduğunda neden yola çıktığını hatırla.

Emre Peker

Scroll Up