Hikaye mi, Gerçek mi? “Etkili İletişim”

Bu gün yine harika bir gündü. Sırt çantamla, termoslarımla, bilgisayar ve kitaplarımla mümkün olduğunca her yere toplu taşıma araçlarıyla ve yürüyerek ulaşım sağlıyorum. Bunun günlük sporuma katkisi da paha biçilmez:)

Kalabalıklara karışmak, insanlara tebessüm etmek, sohbet etmek, “kolay gelsin”, “günün güzel geçsin” selam ve uğurlamalarıyla karşılık vermek günlük rutinlerimden bir kaçı.

Peki bu gün neden mi harika bir gündü?

Bir basım işi için gittiğim matbaada çalışan Servet Bey ile bir saat kadar sohbet etme imkanım oldu. Memleket muhabbetiyle başlayan sohbetimiz iş piyasasına, müşteri ilişkilerine ve sosyolojiye kadar dallanıp budaklandı. “Bu zamana kadar tanıdığım en pozitif insansınız” söylemiyle de beni buruk bir mahcubiyet içinde bıraktı..

Akşam dönüş yolculuğumda yürümeyi tercih ettim. Bir kaç metre önümde yürüyen orta yaşlı bir beyefendi bozuk yoldaki kaldırım taşına takılarak tökezledi ve az daha düşüyordu. O sırada elindeki ilaç poşeti ve reçetesi yere düştü. Hemen yanına koştum ve bir şeyi olup olmadığını sordum; neyse ki durumu iyiydi ama biraz korkmuştu. Beyefendi bana nereye gittiğinden ve hastalıklarından kısaca söz ettikten sonra birbirimize iyi dileklerde bulunarak vedalaştık.

Gün boyunca yeni gözlemler yapabilmiş, yeni insanlar tanımış, fikirleşmiş, bir sağlık problemi yaşamamış, insanı değerler olan yardımlaşma ve takdir duygularını paylaşmış olduk.

Şimdi bu gün harika bir gün olmasın da ne zaman olsun? 🙂

İşte etkili iletişim budur. İletişim kurmaktan çekinmeyin. Somurtan birine tebessüm ettiğinizde, içtenlikle sohbet ettiğinizde, samimi bir iletişim kurduğunuzda -karşı taraf iletişime açık ise- mesaj doğru bir şekilde kişiye ulaşacaktır. Tarafların saygı ve özel sınırı aşmadığı bu sağlıklı iletişimin aynı zamanda nasıl bulaşıcı olduğunu da deneyimleyeceksiniz:)

Bu yazımda “etkili iletişim” konusunun çok küçük bir kısmını öykülendirerek paylaşmak istedim. İletişim çok geniş bir kavram ve ilişki türlerine ayırdığımızda her biri ayrı bir eğitim konusu niteliğinde ancak doğru ve etkili iletişimin gerçekleştiği ortamlarda en basit süreçlerden en zorlu süreçlere kadar akışların olumlu ilerleyeceğinden şüpheniz olmasın..

Bu arada hikayeler gerçek:)

Görkem Bakkaloğlu

Scroll Up